Uffe Elander Mindeudstillingen for Jørgen Nash (og skulptur)

JØRGEN NASH: En anarkistisk optimist fra Tibirke (1920-2004)

Fra han var 26 til han blev 38 år boede og arbejdede digteren, billedhuggeren og maleren Jørgen Nash på Gadekærbakken i Tibirke Lunde. Det var længe inden han blev berømt og berygtet som ‘Havfruemorderen’, der havde savet hovedet af Den lille Havfrue. Men det var her i Tibirke og Tisvilde grunden blev lagt til hans kunstneriske karriere.

Det var her han udgav sin første digtsamling i 1947 samtidig med at han begyndte at lave stenskulpturer. Og inden han flyttede igen i 1958 var han også begyndt at male ligesom sin bror Asger Jorn.
Det var hans kone og mor til børnene Carsten og Pernille, Mulle Nash, der tjente pengene som sekretær, men da der blev lavvande i kassen tog Jørgen job som stålarbejder på Stålvalseværket i Frederiksværk. I en periode i 50’erne var han også turistchef i Tisvildeleje, hvilket betød han kunne få gratis måltider på byens spisesteder. Siden blev han en af landets mest omtalte kunstnere med sine provokerende happenings.
Jørgen Nash døde som 84-årig i 2004. Og udover myterne og de gode historier, er det billedværkerne, der vil blive stående for eftertiden. Sønnen Carsten Nash rykkede tilbage til sin fødeegn i starten af 1990’erne, og nu har han samlet kunstværker fra farens produktion samt fotografier og andre minder fra Jørgen Nash’ tid i Tibirke og Tisvilde. 
Mange af værkerne og fotografierne stammer fra den nu 102 år gamle Mulle Nash’ private samling, og mange af værkerne vil være til salg, da Mulle nu har været nødt til at flytte på plejehjem.
Det bliver en mindeværdig udstilling om en anarkistisk optimist, som Jørgen Nash selv kaldte sig, og sønnen Carsten og datteren Pernille vil være til stede ved ferniseringen.

Fernisering 22. Juli kl. 14
Galleri Elander
Banevej 2, Tisvilde